Made with racontr.com

לא סתם

העבודה הראשונה שלהן

"הפרויקט החל כשהבנו שיש מוצר שניתן לייצר אותו ולקבל ממנו הכנסה. יחד עם יועצים ומעצבות הגענו למוצר שהנשים התחברו אליו, לאותנטיות שלו, לפשטות שלו. הגענו לבובות שהזכירו בובות של פעם", אומרת יונס, מייסדת הפרויקט.


"לימודי התואר השני חשפו אותי לתחום חדש וכאוב, שלא הייתי מודעת לו עד אז: דיכוי נשים בחברה הערבית ומצוקתן בתחום התעסוקה. לכן, החלטתי שאני רוצה לעבוד עם נשים ולשנות את המצב"."בשנים האחרונות הוכפל אחוז הנשים הערביות העובדות, וכיום כ–15%-20% מהנשים הערביות משתלבות בשוק העבודה. ואולם, למרות הגידול, זהו שיעור נמוך בהשוואה למגזר היהודי, שם 60% מהנשים משתתפות בכוח העבודה. הפער בין שתי האוכלוסיות נובע מתוך אפליה בחלוקת משאבים וחוסר התחשבות מצד הממשלה. ובהעדר צדק חברתי, נשים ערביות אינן יכולות לשפר את מצבן".(נתונים אלעה לקוחים מכתבתה של סונדוס סאלח, בוגרת הטכניון ופעילה חברתית-פוליטית במגזר הערבי, עיתון "הארץ").



מסתבר שבמהלך כל שנה פונות לעמותת "ערוס אלבחר" כ- 100 נשים בממוצע, לקבלת סיוע בנושא התעסוקה וחלקן הגדול אף מצליחות להשתלב בפרויקטי התעסוקה השונים שהעמותה מספקת. כמו לימוד עברית ואנגלית, מחשבים, בישול, קולינריה ויוזמות עסקיות כמו פרויקט ה- "Jaffa Doll's". "החלטתי לחזק את כישורי הקריאה והכתיבה בערבית ובעברית של הנשים ואת ידיעת האנגלית שלהן. גם שימוש במחשב היה בראש הרשימה. לימודים וידע לדעתי הם כלי חשוב מאוד בתחום של העצמת נשים", אומרת יונס. 




לפני כחמש שנים נולד פרויקט חדש בעמותה, בשיתוף עם הקליניקה המשפטית של אוניברסיטת תל אביב ובמימון האיחוד האירופאי, בשם – "Jaffa Doll's", פרויקט של תפירת בובות בעבודת יד. הבובות עשויות מבד צבעוני, ממוצרים ידידותיים לסביבה והן נתפרות על ידי שתי נשים תושבות העיר. 

אלהאם חוני וסחר-מאי נבולסי הגיעו ל"Jaffa Doll's" לגמרי במקרה. חוני, בת 54, נשואה ואם לשלושה ילדים, עבדה בתפירה מגיל צעיר. "שמעתי על 'ערוס אלבחר' דרך חברה שסיפרה לי על המקום אבל לא הלכתי לשם. יום אחד, קיבלתי פלייר בדואר והחלטתי ללכת ולראות מה יש לעשות שם". בדומה לחוני, גם נבולסי, בת 55, נשואה בלי ילדים, הגיעה לעמותה לפני שש שנים דרך מישהי שסיפרה לה על המקום. "אני לא מפה. אני מג'נין, לכן לא הכרתי את הנשים פה ביפו. מישהי סיפרה לי על 'ערוס אלבחר' ואמרה לי לבוא. אמרתי לה שאני לא רוצה לבוא ושתעזוב אותי", מספרת נבולסי. "ידעתי שהמפגש הראשון ביום רביעי בין 10:00-12:00. הסתכלתי על השעון והתלבטתי אם ללכת. פעם אמרתי לעצמי שאני אלך ופעם לא ובסוף החלטתי ללכת. כשהגעתי לעמותה לא דיברתי עם אף אחת, כי לא הכרתי את הנשים. עם הזמן השתלבתי והשתתפתי בקורס מחשבים, בקורס ניהול עסק וגם למדתי עברית במשך שלוש שנים. עכשיו אנחנו תופרות".


רוזאנה אלון מעצבת את הבובות לחוני ונבולסי, אשר תופרות את הבובות בשיתוף פעולה מלא. את הבובות המוכנות מוכרים בחנויות אומנות, במוזיאונים, בעסקים מקומיים וכיום גם דרך אתר האינטרנט של העמותה, הן משווקות בארץ ובחו"ל. יש שלושה סוגים של בובות שנתפרות בעמותה – "חייזר", "יפיופה" ו"דובה" ומחירי הבובות נעים בין 70-120 ₪ לבובה, תלוי בגודל ובסוג.


הנשים מספרות כי הפרויקט נותן להן עצמאות, אפשרות להשתלב ולהיות חלק מהקהילה. "פרויקט הבובות מביא לנו תעסוקה, עבודה וגם הרגשה שאת עושה משהו ולא יושבת בבית ואין לך מה לעשות", אומרת חוני. נבולסי מוסיפה ואומרת, "כשאני תופרת את הבובות, אני לא תופרת את הבובה רק למכירה. אני מסתכלת על הבובה, בודקת אותה, כאילו אני תופרת אותה לבן שלי. כל הבובות נכנסו ללב שלי".


בימים אלה עובדים בעמותה על פרויקט חדש, בשיתוף פעולה עם עמותת "מחשבה טובה". הפרויקט מותאם לנשים ונערות ערביות ויהודיות ובו מלמדים את הנשים לפתח אפליקציות לאנדרואיד. התוכנית מתאימה לנשים בגילאי 18-35, המעוניינות לרכוש ידע מתקדם בתחום המחשבים ולהשתלב בשוק העבודה בעבודות המקדמות קריירה.

בחדרון קטן עם מכונת תפירה אחת, יושבות שתיים מנשות יפו ותופרות בובות בעבודת יד, אשר נמכרות בארץ ובחו"ל. אחת מהן גוזרת את הבדים ותופרת את הבובות ביד והשנייה מכניסה מילוי ותופרת את הבובות במכונה. פעילות זו מעניקה תעסוקה לנשות יפו אשר לוקחות חלק בפרויקט "Jaffa Doll's" של עמותת "ערוס אלבחר", ביוזמתה של ספא יונס.


"זאת גם עבודה וגם את לא יושבת בבית ואין לך מה לעשות"


מאת:  מור בן-ציון

"לנשים הערביות קיים מחסור במענים ובשירותים בתוך הקהילה, דבר המגביר את היחלשותן ואת מצוקתן של הנשים"


ספא יונס

אלהאם חוני, בת 54 וסחר-מאי נבולסי, בת 55

אודות הכותבת:

ס

מור בן-ציון בוגרת תואר ראשון בתקשורת, קולנוע והוראה ממכללת "סמינר הקיבוצים". החל משנת 2010 עבדה בעמותת "רוח טובה" מקבוצת אריסון כרכזת "יום מעשים טובים" - יום שמטרתו לעודד את רוח ההתנדבות והנתינה בחברה הישראלית וכמו כן, הייתה מנהלת תחום ההתנדבות של מתנדבים יחידים באזורים צפון ודרום בעמותה. בשנת 2012 עבדה בקבוצת "אדרנלין בשטח" בצמידות למנכ"ל החברה שם היא הפיקה אירועים עבור פרטיים וחברות מסחריות. במסגרת לימודיה נחשפה לתחום הרדיו בו הפיקה והגישה תכנית שבועית ב- 106FM. בעתיד תרצה לעסוק בתחום הרדיו בעיקר בתחומי ההפקה וההגשה. כמו כן, תרצה לעסוק בהפקות אירועי חברות ובכל הקשור לתחום משאבי אנוש.

פא יונס, 41, אם לשלושה ילדים, נולדה וגדלה ביפו בבית חילוני מוסלמי, כבת יחידה עם שלושה אחים. יונס ילידת ותושבת יפו, הינה עו"ס במקצועה, בעלת תואר 



כל אישה זכאית לשוויון הזדמנויות

עמותת "ערוס אלבחר" נוסדה בשנת 2007. מאז ועד היום העמותה פועלת להעצמת נשים ערביות ביפו על מנת לקדם את מעמדן מבחינה אישית, כלכלית וקהילתית, תוך הגברת מעורבותן הפעילה בקהילה ובשוק העבודה, מתוך אמונה כי כל אישה זכאית לשוויון הזדמנויות ולמימוש מלא של זכויותיה ללא הבדל דת, לאום ומעמד סוציו-אקונומי.

"לנשים הערביות קיים מחסור במענים ובשירותים בתוך הקהילה, דבר המגביר את היחלשותן ואת מצוקתן של הנשים. המטרה הראשונית להקמת העמותה הייתה להוציא את הנשים מהבית, שם הן מבלות בדרך כלל את רוב זמנן. רציתי שהן תיפגשנה עם נשים אחרות, תשמענה דעות וחוויות אחרות ותשמענה את קולן. רציתי שהן תלמדנה את הזכויות שלהן. היה חשוב לי לנסות לערב אותן בפעילות חברתית ציבורית ובקיצור- רציתי להוציא אותן מהבועה בה הן חיות ביפו, בהשוואה לקהילות ערביות אחרות ברחבי הארץ", אומרת יונס. 


על מנת לאפשר את פעילות העמותה וכדי להגיע לאוכלוסיית נשים רחבה יותר, הוקם בית "ערוס אלבחר" הממוקם בתוך הקהילה, ברחוב פייר מנדס, בדירה אותה תרמה עיריית תל אביב לשימוש הארגון. בבית זה מתקיימות באופן שוטף הפעילויות השונות והמפגשים עם הנשים.


במשך השנים עמותת "ערוס אלבחר" התחילה להתמקד בשני נושאים - קידום כלכלי והעצמה קהילתית, מתוך הבנה שנשות יפו זקוקות לסיוע בתחומים הללו, בגלל שביפו המרחב הציבורי הוא גברי לחלוטין. לנשים אין מה לחפש בחוץ ולכן נולד הרצון להקים מסגרת לנשים שתאפשר להן לבוא ולהיות בה בלי להיחשף ללחצים, לביקורת ולשיפוט.

שני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת תל אביב בתחום נשים ומגדר. לכשסיימה את התואר, יונס זיהתה את הצורך הממשי בהקמת גוף שייתן מענה לצרכיהן הייחודיים של נשים ערביות בעיר מעורבת כיפו, בעיקר בתחום ההעצמה כלכלית וקהילתית ולכן היא החליטה להקים את "עמותת ערוס אלבחר", עמותה למען נשים ללא כוונות רווח.

ספא יונס - מנכ"לית ומייסדת עמותת "ערוס אלבחר"

alt